Anmeldelser på korka.no

I mange av innleggene vi skriver så har vi anmeldelser. Det kan være anmeldelser av vin, øl, restauranter, oppskrifter eller andre ting. Alle anmeldelser er vurdert etter samme system. Korka.no har to ulike systemer for å anmeldelser.

Vinglass:

Vinglassene er en sekspunkt skala hvor en er lavest og seks er høyest. Verdien representeres ved antall fulle vinglass, dermed blir fire fulle glass og to tomme, en anmeldelse av en vin til 4 på skalaen.

I mange norske aviser som anmelder vin og annen drikke gir både poenger og terningkast. Terningkastene i avisene pleier å ta høyde for pris-kvalitet, det gjør vi ikke på korka.no. Vi gir en score ut fra vinens kvalitet, utelukkende. En av de vanligste måtene å bedømme drikke på er ved hjelp av Parkers 100-poengskala. Vi har forsøkt å lage en oversikt over hva vår skala tilsvarer på Parker-skalaen.

1 glass =  under 69 poeng
2 glass =74 til 69 poeng
3 glass = 79 til 74 poeng
4 glass = 85 til 80 poeng
5 glass = 92 til 86 poeng
6 glass = 100 til 93 poeng

 

Utmerkelser:

Vi har seks ulike utmerkelser. Disse utmerkelsene gir ekstra informasjon om hvordan en vin er. Det kan være at den er god men dyr, eller at vinen er god som en hverdagsvin. Utmerkelsene kan og være negative, det kan være at en vin er svært god men alt for dyr i forhold til kvaliteten. Vinglassene tar kun høyde for kvaliteten til vinen, så men utmerkelsene ønsker vi å nyansere bildet.

 Spennende

En vin er spennende om den utfordrer på smak, utfordrer grensene til en drue eller utfordrer smaksprofilen til et område.

En vin må ikke være spesielt god eller ha høy kvalitet for å være spennende. Et eksempel på en vin som ville fått utmerkelsen spennende er en rødvin fra Napa laget av Pinot Munier. Pinot Munier brukes normalt sammen med Pinot Noir og Chardonnay til å lage Champagne.

Godt kjøp

Godt kjøp brukes når er vin gir høy kvalitet i forhold til pris. Det betyr at vinen er vesentlig bedre enn tilsvarende viner i samme prisklasse.

Godt kjøp kan og brukes om vin som er billig nå, men som ikke er ferdig lagret og som trenger lagring for at den skal bli moden og nå sin topp.

Dårlig kjøp

Dårlig kjøp beskriver viner som ikke har den kvaliteten som forventes til den prisen som de koster. Vinen er vesentlig dårligere enn tilsvarende viner i samme prisklasse.

Det kan også brukes til å beskrive viner som har nådd toppen og som er på vei ned.

Anbefalt

Anbefalt er viner som er eksepsjonelt gode, og som det er verdt å lete etter.

 

Hverdags

Dette er vin som er gode allround viner. For at noe skal være en hverdagsvin er det og viktig at det er en hyggelig pris på vinen. Vinen er bedre enn tilsvarende viner i samme prisklasse.

Unngå

Unngå er viner som rett og slett ikke holder mål uavhengig av pris og type. Viner som har fått en anmeldelse med ett eller to vinglass vil stort sett være de vinene som får unngå.


One Response to Anmeldelser på korka.no

  1. Pingback: korka | et sprudlende bloggkollektiv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑