Vin

Published on april 8th, 2014 | by Andreas-Johann

Vinmaker dømt for ikke å spraye

Vinmakeren Emmanuel Giboulot har blitt ilagt bot på €1000 for å ikke spraye vinrankene mot sykdommen flavescence doree. Det er første kjente tilfelle av rettslige steg for å tvinge en bonde til å spraye avlingene sine.

Selv om Giboulot stod ovenfor en maksstraff på €30 000 eller seks måneder i fengsel og dommen dermed kan sies å ikke være hard, har saken fra Dijon har ført til en oppheta debatt i Frankrike hvor det argumenteres for og mot at biodynamiske og organiske produsenter skal bli tvunget til å spraye med middel mot skadedyr.

De som argumenterer for tvang sier at det ikke finnes en definitiv kur, og at man bør sammenligne trusselen med phylloxera-pesten som nesten brakk ryggraden til europeiske vinprodusenter i slutten av det 19. århundre.

På andre siden argumenteres det for at det er brudd på den enkeltes rett til å bestemme over egen næring selv, og støttespillere til Giboulot har hittil sanka inn 550.000 signaturer.

Sykdommen er en bakterie som spres av Bladsikader som hopper fra sted til sted med sykdommen. Det finnes ingen kur mot sykdommen, og eneste mulighet til å forsvare seg dersom sykdommen nærmer seg, er å spraye mot skadedyr for å hindre at de kommer nært nok til å infisere sunne vinranker. Dersom man først får sykdommen vil den oftest drepe unge planter og drastisk kutte effektiviteten av gamle planter. Eneste kur dersom man får sykdommen er å røske opp alt og plante nytt.

Rettssaken har opphav i juni 2013, når et utbrudd av sykdommen i området rundt Beaune førte til en ordre om at alle vinranker skulle bli spraya mot skadedyr for å hindre sykdommen i å få fotfeste. Biboulet har dog dyrka organisk i 40 år, og nekta å følge kravt.

Giboulot selv sier ganske enkelt «Jeg føler meg ikke skyldig i noe» og «Jeg prøver ikke å være radikal. Jeg tror bare ikke på systematisk behandling – selv uten noen form for symptomer på sykdommen – er løsninga».


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑