Øl

Published on april 23rd, 2014 | by Andreas-Johann

Smaker det med en bronsealder-øl?

Nationalmuseet i København har produsert og lansert en øl med røtter mer enn 3.300 år tilbake i tid. Ølen kan til og med kjøpes på museets nettbutikk. Dersom du bor i Danmark da, naturligvis. Ølen som nå blir solgt er naturligvis ikke 3.300 år gammel i seg selv, men det er utgangspunktet for oppskriften.

Da Egtvedtpiken ble begravd en sommerdag i 1371 f.kr., fulgte det med en gave i graven for å leske ganen hennes i det neste riket: en øl i et barkspann. Egtvedtpiken var mellom 16 og 18 år gammel da hun ble begravet i en 22 meter vid gravaug. Graven ble funnet i 1921. Graven har blitt nøye gjennomgått, og det har kommet flere teorier og tolkninger på enkelte gjenstander, som hennes korte skjørt som enkelte mente måtte være betydende med å være en gledespike – til tross for en storslått gravhaug.

Nå i dag er det naturligvis svært lite igjen av ølen hun ble gravlagt med, men litt bunnslamm har etter mange år kunnet bli videreutvikla til en ekte øloppskrift. Analysene av bunnslammet viste til at drikken var en type øl som inneholdt hvetemalt, honning, pors og enten tyttebær eller tranebær. Dog, en ingrediensliste er langt ifra en ferdig oppskrift. Forholdene, metoder brukt for å klargjøre ingredienser, gjæringstid og mer var store variabler.

Nationalmuseets direktør Peter Steen Henriksen er en stor øl-entusiast, og gikk sammen med Bryggeriet Skands om å lage en moderner øl som ligner på originaldrikken fra bronsealderen:

«Vi havde ”facitlisten” til øllen, men udfordringen var at finde forholdet imellem ingredienserne, og der måtte vi smage os frem. Så ligner vores nye bryg den drik, Egtvedpigen fik med i graven? Det kan vi ikke vide, men det er et kvalificeret bud» sier han, og legger til at det trengtes en erfaren og flink brygger for å ferdigstille ølen.

Birthe Skands fra Bryggeriet Skands i Brøndby stod for selve bryggingen, og kunne legge til «Jeg synes, det var en utroligt spændende udfordring. Det var en jo en ”bunden opgave”, forstået på den måde, at vi på forhånd havde en liste over ingredienser, som skulle bruges, og nogle af de råvarer kan være vanskelige at arbejde med. For meget honning gør øllen for sød, for meget mosepors for kraftig. Det gælder om at lave en afbalanceret øl»

Igjen sitter man nå med hveteøl hvor tyttebær har gitt en fruktig smak og langvarig gjæring.

Ølen kan kjøpes på Museumsbutiken.dk.


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑