Vin

Published on mai 12th, 2014 | by Martin

Kellerei Bozen – En kjempe på kvalitet

Kellerei Bozeen eller Cantina Bolzano på italiensk er et av de mange store kvalitetsoreinteret kooperativene i Syd-Tirol. Kellerei Bozen oppstod i 2001, da Gries og St. Magdalena ble slått sammen. Som så mange andre vinprodusenter kan Gries og St. Magdalena skryte av en nesten hundre år gammel historie. Gris ble stiftet i 1908 og St. Magdalena i 1930. I dag er de den største produsenten av vin i og rundt byen Bozen/ Bolzano.

Italienske vinkooperativ er ikke kjent for å produsere kvalitetsvin, men det finnes noe unntak slik som Produttori Barbaresco i Piemonte. På samme måte som Produttori har blitt målestokken for god Barbaresco har vinkooperativene i Syd-Tirol satt standarden og jobber stadig for å skape de beste vinene som vinmarken tillater. Noe som ofte skiller vingårdene i Syd-Tirol fra resten av Italia, er druene de jobber med Ikke bare dyrker de mer internasjonale druesorter, og noen veldig spennende lokale sorter, men de har en enorm bredde i antall druesorter som hver produsent jobber med. De fleste, slik som Kellerei Bozen lager i hovedsak endrueviner, på den måten er området svært godt egnet for å lære seg å snake ulike druer, og kjenne hvordan teroirr påvirker smaken.

Kellerei Bozen har i dag ca 200 medlemmer som dyrker druer på til sammen 300 ha. Og har en årlig produksjon på ca 3 millioner flasker. De produserer godt over 30 ulike viner fra ca 16 ulike druesorter. I Norge er det seks viner fra Kellerei Bozen som kan kjøpes på vinmonopolet. Syd-Tirol er mest kjent for sine hvite viner, Kellerei Bozen har mye av sine vinmarker i regionens beste område for den råde lokale druen Lagrein, de er derfor kjent både for sine hvite- og røde viner. De er en av de beste produsentene av Lagrein. I Norge selges det ikke noen av deres vanlige røde Lagreiner, men du kan få kjøp Huck am Back som er 90 % Lagrein og 10 % schiava. Det er en stor og elegant vin som er vel verdt å prøve.

Nå når sommeren er kommet til Norge er det mange som drikker Rosevin, Kellerei Bozen har en god ok priset rosé på Vinmonopolet, Pischl Lagrein rosé 2013 til 130 kroner. Den vil passe supert til sommervarmen, om du griller eller om du bare trenger litt selskap i glasset når du skal sitte ute på terrassen en sommerkveld.


About the Author

Martin er veldig glad i vin fra Italia. Tunge rødviner er det som først og fremst får nesen til å virkelig våkne opp, men også lettere hvitviner når det nærmer seg sommeren.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑