Alois Lageder: Biodynamisk vin fra Syd-Tyrol
I et område med mange kooperativ og småprodusenter, skiller den biodynamiske vinprodusenten Alois Lageder seg ut. Siden 1823 har denne familien, som nå er i fjerde generasjon med Alois Lageder den fjerde, vært i vinbransjen. Siden 1934 har senteret for produksjonen vært i den lille landsbyen Magrè, på sørenden av Syd-Tyrol. Familien har ofte gått i bresjen for nye ting, og allerede i 1963 var det offentlige ansiktet for selskapet en kvinne, Christiane Rössler.
Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.
Fra masseproduksjon til kvalitetsvin
På 70-tallet ble vin fra Syd-Tyrol, som mange andre områder, kjent for masseproduksjon og ikke den høyeste kvaliteten. Alois Lageder (den fjerde) sammen med søstra si Wendelgard gjorde på slutten av 70-tallet og starten av 80-tallet store endringer for å øke kvaliteten og inntrykket av vinene. De kjøpte opp eiendommer for å ha full kontroll på produksjonen fra A til Å, endra treningssystemet til å få vinplantene voksende på wire og reduserte produksjonen (grønn innhøsting).
Inspirert av et møte med Robert Mondavi i ’81 ble det også eksperimentert med modning i små eiketønner, og lagde nye vinstiler som brøt med tradisjonen i området.
72 hektar
Alois Lageder eier hele 72 hektar selv og har langtidsleie på ytterligere 20 hektar. Disse områdene driver de selv og er sertifisert biodynamisk. Dette finner man igjen i hele produksjonen, fra selve druerankene hvor det drives grønn innhøsting (fjerning av umodne druer for å minske produksjonen og maksimere smaken i druene som er igjen) til bruken av mye manuelt arbeid og naturligvis i selve produksjonslokalene.
Lageder arbeider med utskiftning av treningssystem for drueplantene fra det tradisjonelle Pergola-systemet som man tidligere i stor grad fant over alt i Syd-Tyrol til det franske Guyot-systemet. Mens Pergola-systemet gir ca 2.000 planter per hektar gir Guyot-systemet ca 5-6.000 planter per hektar samt mindre innboksing av fuktighet. Utskiftninga skjer ofte naturlig, når det er på tide å bytte ut planter i et område.
Moderne lokaler møter tradisjonelle metoder
Vi møter sveitseren Urs Vetter, salgssjef for det internasjonale markedet som flytta med dattera si til Syd-Tyrol for å arbeide videre i vinindustrien. Urs viser oss rundt blant vinranker, forteller om hvordan geografien og klimaet er helt spesielt for dyrking av vindruer. I selve produksjonslokalet møter vi en blanding av gamle og nye bygninger, og gamle og nye tradisjoner. Selve produksjonslokalet er bygget med tanke på naturlig flyt og minst mulig håndtering av druene fram til de er i flaske.
Når innhøstinga foregår kommer lastebilene inn i øverste etasje, hvor vindruene plukkes av stilkene og sendes videre nedover med bare tyngdekrafta som hjelpemiddel. Neste steg er pressing hvor det brukes en skånsom ballongpresse hvor en ballong i midten av en tank presser druene for most og jus. Sluttresultatet her gåt videre med naturlig fall igjen til tanker hvor vinen fermenteres. Etter en periode som er forskjellig fra vin til vin, går de videre, også denne gangen uten pumping, ned til lagringskar. Deler av produksjonen modnes på ståltanker mens deler går på ulike typer tønner, mye barrik-tønner av eik.
For å produsere all vinen det er etterspørsel for ser de hele tiden etter nye områder å kjøpe, men i mellomtiden kjøper de inn druer av små dyrkere, tilsvarende omtrent 50% av druene som brukes i produksjonen.
Blant de ca 40 vinene som hvert år produseres finner du alt fra tradisjonelle varieter som gewürztraminer og lagrein til mer internasjonale typer som pinot blanc, pinot noir. I Syd-Tyrol brukes ofte tyske navn, som blauburgunder/schwarzburgunder for pinot noir og weissburgunder for pinot blanc.
2013 var vått i april og mai, men i slutten av mai kom det ti dager med flott sol som ga perfekt blomstring. Det forventes at 2013-årgangen blir en god årgang.
Weinschenke Paradeis
I tillegg til å drive med vinproduksjon har familien gjort om en eiendom til vinbar, omvisningslokale og restaurant. Weinschenke Paradeis er et flott sted å slappe av for en blanding av tysk og italiensk mat med flott vin til. Når det regner eller er kaldt ute kan du også komme innom for å sitte foran peisen med en bok, eller kanskje kjøpe med deg noen av de lokale spesialitetene som karvebrød.
Les vinanmeldelser fra Alois Lageder