Mat

Published on mai 28th, 2013 | by Andreas-Johann

Kokast alkoholen vekk i mat?

Ei velkjend myte tilseier at alkoholen du har i maten forsvinn så lenge du koker den litt. Trass alt – ein raudvinssaus er vel ikkje problem for små born eller dei som er gravide å ta litt av? I 2007 hadde det amerikanske fødevaredirektoratet (USDA) og Washington State University eit forskningsprosjekt på nett dette emnet kor dei fann ut kor mykje alkohol som vart att etter litt koking.

Mange vil nok bli overraska, men hugs at det er forskjellar i ulik temperatur, ingrediensar brukt og lagring.

I tillegg fann dei ut:

  • Alkohol helt i kokande væske og då fjerna frå varme: 85% alkohol var att
  • Alkoholen blei tent på (t.d. flambering): 75% alkohol var att
  • Alkoholen helt i kald mat, oppbevart over natta: 70% alkohol var att
  • Alkoholen helt i på toppen av ei gryte som kokar i 25 minutt. 45% alkohol var att
Koketid ved 80°C Alkohol att i maten
Kvarter 40%
Halvtime 35%
1 time 25%
1,5 timar 20%
2 timar 10%
2,5 timar 5%

NB! Hugs at alkoholmengda i det meiste av mat, med unntak av rettar com Coq au Vin, oftast er ganske liten del av totale mengda mat. Om du tilset ein desiliter vin i ei to liters gryte vil det vere om lag 0,2% alkoholnivå i gryta etter berre eit kvarters koking.

Les heile rapporten frå USDA (PDF)

Tags: , ,


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑