Reise Vin i Butikk

Published on september 1st, 2013 | by Martin

Frihet til hvilken pris?

I vår vedtok Venstres landsmøte at partiet vil åpne for vin i butikk, som de sammen med FrP kan få gjennomslag for i en borgelig regjering. I slike debatter blir ofte Danmark trukket frem som et eksempel på hvordan vin i butikk kan fungere. Vi i Korka.no har sett litt på hvilket tilbud norske vinkunder kan forvente oss hvis FrP og Venstre får det som de vil.

Vi har rett og slett tatt turen til København for å se hva som tilbys av vin i butikk. Vi har valgt å se på fire produktgrupper for å sammenligne utvalget i fire danske butikker, og så har vi sammenlignet det med utvalget til Vinmonopolet på Grønland Basar, som er et vinmonopol i kategori 4.

Litt om butikkene vi har testet

Rema 1000 (Vestreport)

En stor Rema 1000-butikk i København sentrum, ikke langt fra Hovedbanegården.

Løgismose (Magasin du Nord)

Løgismose er en av de eldste og mest kvalitetsbevisste vinbutikkene i København. De startet som en spesialimportør av fransk vin til Danmark, men er i dag en fullverdig vinbutikk som dekker hele verden. Vi har testet avdelingen som ligger i kjelleren på Magasin du Nord på Kongens nytorv.

Irma (Illums)

Irma er en matvarekjede som best kan sammenlignes med Meny eller ICA-Gourmet. Vi testet vinutvalget på den store Irma-butikken i kjelleren på Illums midt i Strøget.

Netto Døgn (Nørreport)

Butikk som best kan beskrives som en dansk døgnåpen Bunnpris-butikk.

Grønland Basar (Oslo)

Er et gjennomsnittlig vinmonopol i Oslo Indre-Øst. Grønland Basar har ca 920 ulike varer, og er et kategori 4 vinmonopol. Det er et gjennomsnittlig stort vinmonopol, med ca 120 vinmonopol som er har mindre vareutvalg og ca 100 vinmonopol som har større vareutvalg enn Grønland Basar.

Korgen (Nordland)

Et av de minste vinmonopolene i Norge, med en begrenset åpningstid (stengt mandag til onsdag). Det er et kategori 2 vinmonopol og har et vareutvalg på ca 400 produkter.

Cava Prosecco Cremant/ Sekt Barbera
Rema 1 1 1 1
Magasin 8 0 7 3
Irma Illums 5* 3 4 3
Netto Døgn 0 2 0 1
VM Grønland Basar 14 11 12 23
VM Korgen 4 6 5 10

* To av de fem var utsolgt.

Tallenes tale

Det er ingen butikker som gjør det bedre enn Vinmonopolet Grønland Basar, som blir best i test i alle kategorier. Selv de minste vinmonopolene, slik som Korgen, kan hamle opp med det aller meste av vinbutikker i utlandet, selv uten bestillingsutvalget.

Etter vedtaket på Venstres landsmøte uttalte Sveinung Rotevatn til VG at

– Det skal ikke være nødvendig å bevege seg langt inn mellom brennevinshyllene på Vinmonopolet for å få kjøpt seg en god flaske rødvin til middagen.

 

Det er vel og fint at man ikke skal bevege seg langt inn i brennevinshyllene, men det kan se ut som om det kommer til å bli vanskelig å finne en god flaske vin selv om du bor i en by. Vinmonopolets utvalg er enestående i verden. Det er få om noen land som har et bredere tilbud enn det vi har i Norge. Det kommer ikke til å bli opprettholdt med å åpne opp for salg av vin i butikk.

I dag har vinmonopolet et ordning der du kan handle på nettet, da får du vinen i posten eller levert på døren. Hvis Venstres analyse om at det er særlig distriktene som sliter med tilgangen til et Vinmonopol var riktig, skulle man tro at det var distriktene som benyttet seg av nettbutikken. Men det er ikke riktig. Det er først og fremst de som bor i byene som bestiller vin levert hjem på døren.

Vinutvalget på spesialbutikken Løgismose i København

Vinutvalget på spesialbutikken Løgismose i København

Venstres forslag vil utradere valgfriheten, begrense utvalget og utarme vinkulturen. Alt dette ofrer de for at du skal få lov til å kjøpe Gato Negro og Black Tower på Rimi. For ikke la deg lure, vin i butikk betyr dårligere utvalg, mindre råd og hjelp og et mer prissensitivt vinmarked. Vi kommer til å bli tilbydd mer kommersiell industriell vin, og mindre kvalitetsvin.

Via Twitter og andre sosiale medier fikk man vite at Venstre er beredt til å leve med disse konsekvensene. De feiret vedtaket om vin i butikk, med å servere rød og hvit Gato Negro på bankettmiddagen under landsmøtet.


About the Author

Martin er veldig glad i vin fra Italia. Tunge rødviner er det som først og fremst får nesen til å virkelig våkne opp, men også lettere hvitviner når det nærmer seg sommeren.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑