Øl

Published on mai 2nd, 2013 | by Andreas-Johann

Folkefinansiert ølbryggebok

Med hjelp av folkefinansiering håper Gustav Foseid og Kagge forlag å gi ut en bok om hjemmebrygging av øl. Det er heller ingen hvem som helst som står bak boka, Gustav Foseid ble i 2011 norgesmester i klassen Lys Ale.

Forlaget skriver selv om boka:
«I Håndbok i ølbrygging viser han deg hvordan du kan lage det beste ølet selv. Her er alt du trenger å vite om hjemmebrygging, samlet i en oversiktlig og lett tilgjengelig håndbok. Lær om hvilke  råvarer du kan bruke og hvilket utstyr du trenger for å komme i gang. Her finner du også  oversikter over hvilken type gjær du kan bruke til ulike typer øl og hvordan vannet påvirker  smaken. Gustav Foseid gir deg oppskriftene på pils, ale, juleøl, britisk bitter,  amerikansk pale ale, IPA og dobbel IPA, tysk hveteøl, porter, stout og belgisk øl –  og byr dessuten på de beste tipsene for å lykkes i hjemmebryggerkonkurranser.»

 

Folkefinansiering (engelsk: crowd funding) er virkelig i vinden for tiden. Alt fra bøker, sanghefter, filmer, dataspill til maskinvare blir finansiert via nettsteder som Kickstarter, Indiegogo, Pledgemusic, Appbackr og lignende. Folkefinansiering fungerer ved at en idémaker legger ut sitt forslag. Dette kan for eksempel, som i dette tilfellet, være å skrive en bok om et emne som et forlag ellers ikke ville gitt ut. Ved å love ulike belønninger, som en kopi av boken, navnet trykket i alle eksemplarer og lignende, tiltrekker man seg interessenter. Noen prosjekter blir aldri realisert mens mange andre får stor suksess og går videre til kommersiell gevinst.

Allerede er to kapitler av boka lagt ut; om gjær og om IPA (Indian Pale Ale). Innholdet ser lovende ut, og vi ser fram til å få boka levert i postkassa. I skrivende stund er det mange private som har «hengt seg på» og finansiert litt, men også bedrifter som Vinmonopolet, Bryggeland, Amundsen Bryggeri og Spiseri samt Tronsmo Bokhandel.

Det blir spennende å se om andre prosjekter bruker denne finansieringsmåten, og ikke minst – kombinert med selvpublisering via bestillingstrykk-tjenester mot dagens forlagsmodell.

Les mer, og støtt gjerne prosjektet på NewJelly

Tags: ,


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑