Anmeldelse

Published on mai 12th, 2013 | by Martin

17. mai-frokosten

Under middagen da Grunnloven ble signert for 199 år siden ble det skålt i både liebfraumilch og claret. Dette er viner som ikke lengre har den samme anerkjennelsen som for 200 år siden. Så hva skal vi velge til 17. mai i år?

Det klassiske valget er noe musserende, gjerne Champagne. Men hva du skal ha ved siden av og når du skal drikke det er avgjørende for hva du velger. Vi i Korka har noen forslag til hvordan du kan gjøre 17. mai litt mer sprudlende!
Frokost
Mange starter dagen med en Champagne-frokost. Spekemat, røkelaks og pateer er gode pålegg til en Champagne-frokost. Dette er pålegg med mye fett, så det er behov for en vin med mye syre, og en fin fruktighet for å skjære gjennom alt fettet. Gir lommeboken din rom for det er en ekte Champagne å foretrekke, men hvis ikke er det mange gode alternativer laget på Champagne-metoden.

Nicolas Feuillatte Brut
Nicolas Feuillatte (Champagne, Frankrike)
Drue(r): Pinot Noir, Pinot Munier og Chardonnay

Lys strågul. Fruktighet preget av eple, hint av mineraler og sitrus. Lang ettersmak, med noe gjær- og brødtoner.

Vinmonopolet (Basisutvalg, 319,90 kr) Finnes på Taxfree til 239 kroner

Champagnedrink: Mimosa

For de som synes det er litt mye å drikke Champagne til frokost kan en mulighet være å lage mimosa. Mimosa er en tradisjonell Champagne-drink fra 1920-årene og er populær den dagn i dag. Les mer og se oppskrift i egen artikkel om Mimosa.

I mange tilfeller blir Champagnen lagret med gjæren på flasken i flere år før den gjøres klar for salg, og gjæren blir tatt ut av flasken. Dette gir viner produsert på «Champagne-metoden» (også kalt for eksempel «metodo classico», «methode champagnois» eller «crémant») en lett smak av gjær, brød og i noen tilfeller brioche (søt gjærbakst). Skal du bruke en billigere vin enn Champagne kan det derfor være en god idé å se etter viner som er omtalt som Crémant eller Metodo classico. På Vinmonopolet er det stort utvalg innen alle disse, og du finner lett noe ved å lese på etiketter eller spørre en av de ansatte, som gjerne hjelper.

Vi anbefaler å bruke en Crémant enten fra Burgund eller fra Jura. Begge delene er fra Frankrike og er produsert med samme type druesorter og med samme metode som Champagne, men bare ikke i Champagne-området. Her er et eksempel på en vin som er lett tilgjengelig.

Crémant de Bourgogne Brut 2008
Caves Hautes Côtes (Burgund, Frankrike)
Drue(r): Pinot Noir 60%, Chardonnay 40%

Lys strågul. Frisk og ren vin, med epler og sitrussmak og -lukt. Lett utviklet med hint av smør, kjeks og bakstverk på ettersmaken. Tette fine bobler.

Vinmonopolet (Basisutvalg, 149,90 kr)


About the Author

Martin er veldig glad i vin fra Italia. Tunge rødviner er det som først og fremst får nesen til å virkelig våkne opp, men også lettere hvitviner når det nærmer seg sommeren.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑