Reise m.m.

Published on oktober 14th, 2012 | by Andreas-Johann

Vinord: Bunnfall og sedimenter

Mange drikkere av både vin og øl har kommet over små partikler i bunnen av flaska eller glasset, gjerne kalt bunnfall eller sedimenter. Noen reagerer med å tro at det er feil i produksjon eller lagring, men er det virkelig feil i vinen? Er den kanskje skada eller skadelig? Hva i all verden er dette som kan kjennes ut som sand mellom tennene og hva i all verden gjør de i en god flaske vin eller en deilig øl?

 

Først må jeg understreke at det er helt normalt, og ofte sett på kvalitetstegn, at man har bunnfall i noen alkoholholdige drikker. Du finner dette også i ikke-alkoholholdige drikker – for å dra en sammenligning mener mange at appelsinjus med fruktkjøtt er bedre enn uten, siden det da er deler av frukten som er i selve jusen man drikker.

 

I vinverden er partiklene som samler seg i bunnen av flaska, og noen ganger glir over i glasset, kjent som sedimenter. De fleste viner som er laget for å bli drukket unge eller er godt filtrerte har ikke noen form for sedimenter i seg. Sedimenter er dog ganske naturlig, og årsaken til at det i de fleste moderne viner er lite bunnfall er på grunn av filtrering, klarifisering og andre teknikker som vi skal dekke i andre artikler. Kort sagt kommer moderne teknikk inn i vinverdenen for å gjøre det litt enklere for deg som forbruker.

 

Vin med mye sedimenter.

Vin med mye sedimenter.

Som skrevet tidligere her vil mange se på sedimenter som et kvalitetstegn. At det finnes partikler i vinen kan indikere at den har blitt «fiklet» minst mulig med før flasking, eller en vin som har tilbrakt betydelig tid på flaska slik at sedimentene har fått utvikle seg. Etter hvert som både hvit- og rødvin er lagra på flaske vil partikler fra druene selv, for eksempel fargestoffer, formes om til små krystaller. Rødvin får spesielt mye partikler fra tanniner.

 

Mens sedimenter ikke er skadelig for deg, er det få som liker følelsen av sand eller veldig små steiner mellom tennene når man skal nyte en god flaske vin som kanskje er spart på over tid. Det finnes flere løsninger, og mange av de er svært enkle. for de fleste vil denne metoden være utrolig enkel og veldig dekkende:

  1. La vinflaska stå noen timer «rett veg», slik at alt av bunnfall går mot bunnen av flaska.
  2. Sett flaska på et rett underlag og åpneuten å riste på den.
  3. Sørg for at du kan se væsken som skal flyte – godt lys i rommet, en liten lommelykt eller et stearinlys fungerer fint.
  4. Hell sakte over i en karaffel, unngå å stoppe opp (da virvler du opp sedimentene)
  5. Stans hellingen når du ser at sedimentene nærmer seg flasketuten.

Dersom du ikke har karaffel kan du naturligvis hoppe over punkt fire, men forsøk da å gå rett til neste vinglass – minimer risting/oppretting av flaska.

 

Det beste er å bruke noe for å filtrere vinen. Dersom du har en veldig finmasket sil, for eksempel for vin, kan du bruke det. Andre ting som fungerer er et ikke for slitt linklede eller brettet kjøkkenhånduk. Og naturligvis – et kaffefilter kan også gjøre susen!

 

«Helle over stearinlys» er helt vanlig, og noen virkelig fancy vinbarer har en liten lysdiode på hvert bord som gjestene kan bruke for å se vinen tydelig uten å måtte skru på noe lys. Dersom du vil bruke penger på unødvendig utstyr er Tipsee flaskelys noe å gi bort i  julegave?

 

Det viktigste å ta med seg her er at bunnfall i vin eller øl betyr ikke at den er ødelagt – det kan være et kvalitetstegn! Husk også at det er mye god smak i restene som er igjen i flaska, eller du har filtrert ut. Bruk gjerne disse i sausen til måltidet eller pakk det i en liten boks i kjøleskapet for neste gang du vil ha en ekstra piff i matlaginga – min erfaring tilsier at det er helt trygt i flere uker. Dersom du vil spare på det i lengre tid, kan du alltids ha det i fryseren, for eksempel i et isbitbrett.

 

 

Tags: ,


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑