Øl

Published on september 1st, 2012 | by Andreas-Johann

Ølglasset bestemmer drikkefart

Kan virkelig ølglasset bestemme hvor fort du drikker?En undersøkelse fra University of Bristol påviser det.

 

Mange typer ølglass

Det finnes et vell av ulike måter å drikke øl på. Noen åpner en boks eller flaske og drikker rett fra den mens andre foretrekker øl fra tappetårn eller boks/flaske i et glass eller stein.Vi skal ikke gå inn på forskjellen mellom disse rent smaksmessig, dèt blir en annen artikkel :-)

 

For denne artikkelen som baserer seg på britisk drikkekultur må vi dog nevne at den vanlige glassformen på britiske puber, som er det vanligste stedet briter drikker, fra tradisjonelt av har vært en mugge med håndtak. Vi kjenner alle til disse muggene eller Tankard, tradisjonelt gjerne laga av metall men nå naturligvis gjenkjent over hele verden som laga av glass med innhulinger – i slekt med tyske ølstein, som er ofte laga av porselen.

 

I moderne tid har vanlige glass, «pintglass» blitt mer og mer vanlig i puber. Dersom man ikke er naiv og tror det er på grunn av kvalitetsheving kan man kanskje basere seg på at det både er billigere, enklere å samle inn og vaske for betjeninga og ikke minst lett for ulike ølprodusenter å profilere seg på.

 

Formen på ølglasset påvirker hvor fort du drikker

The Economist oppsummerer godt noen av årsakene til at glassformen er viktig ikke bare for hvordan ølen smaker og lukter, men også hvordan og hvor raskt man drikker den. En undersøkelse gjort av professor Dr Angela Attwood ved University of Bristol er spesielt interessant på dette feltet. Man delte opp 160 personer i to like grupper som brukte hvert sitt ølglass. Man varierte drikkeinnhold (ikke bare øl) samt også mengde i glasset.

 

Resultatet kan overraske mange, en «pint» i et rett glass ble drukket opp på 11 minutter mens det kun tok sju minutter for lik mengde i et fløyteforma glass! Men, om du fyller opp glasset halvveis tar det bare fem minutter uansett hvilket type glass som brukes.

 

Kilder

Om hvor raskt man drikker øl, og hva ølglass har med det å gjøre: The Economist og Science

Foto: Dinner Series

Tags:


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.One Response to Ølglasset bestemmer drikkefart

  1. Pingback: korka | et sprudlende bloggkollektiv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑