Øl

Published on oktober 20th, 2012 | by Andreas-Johann

Hvor viktig er glassformen for øl?

Kan virkelig glassformen bestemme så mye for lukt og smak av øl? Ja sier ekspertene og bryggeriene.

 

Hvor kommer glasstypene fra

Former på ølglass har kommet over lang tid, og mange er nok en kombinasjon av lokal tradisjon innen både glassprodusering og selve øltypen som er typisk i det området. Det er tross alt ikke èn type pilsnerglass, men flere. Tradisjonelle ølglasstyper kan være tyske Stein laget av porselen, britiske Tankards gjerne laget av metall og naturligvis glass fra for eksempel belgia. Wikipedia har mange artikler om både bakgrunn og format.

 

Hva ekspertene sier

De fleste ølkjennere vil påstå at formen av ølglassene er viktig for at ølen kan uttrykke seg best mulig. Det mest vanlige argumentet man hører er at skummet skal være forskjellig på ulike typer øl. Dersom man er enig i dette, er det en selvfølge at glassene må være forskjellige også. Prøv nå å helle en øl i et vinglass, et melkeglass og et ølglass. Det du vil se er ganske så forskjellige effekter her, ikke minst på hvordan skummet blir bygget opp og hvor raskt skummet forsvinner.

 

Glass fra bryggeriene

Ølglass har lenge vært yndet for profilering ikke bare her i landet hvor reklame for alkohol er strengt kontrollert, men også i det store utland. Noen bryggeri kjøper billigst mulig glass og slenger på en enkel logo mens noen tar det hakket lengre.. som Samuel Adams. Vi mener da bryggeriet, ikke en av grunnleggerne til de forente amerikanske stater.

 

Samuel Adams-bryggeriet har tatt en spennende tilnærming til ølglass, med fokus på alt fra formen, lakkering på innsiden for at væsken skal flyte rett og laserboring av små hull i bunnen for å frigjøre aroma og bobler. Noen sier det er tull, mens andre lovpriser tiltaket. Det som er fakta er dog at glassene selger svært godt.

 

Ølglass og drikkehastighet

Formen på ølglasset kan også bestemme hvor fort du drikker. Se artikkel på Korka om en studie fra University of Bristol.

 

 

Vi kommer tilbake med mer om de ulike glasstypene i egne artikler :-).

Kilder

Om smak på øl og ølglass: Beeradvocate

En bartenders refleksjoner om ølglass: Serious drinks

Samuel Adams’ faktaside om ølglassene sine: Function over Form

Tags:


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑