Reise m.m.

Published on juni 10th, 2012 | by Andreas-Johann

Bisarre fyllesykkurer

De fleste har vært der. Dagen hvor du ikke tåler bråk, skarpt lys eller noe som involverer fysisk aktivitet. Du vil helst bare krølle deg sammen i fosterstilling fram til dagen er over, og naturligvis – du skal aldri drikke igjen. Vi har vært på leting over hele interwebs for å se hvilke sprø kurer man finner, og det er ikke få!

Sovjetiske agenter uten skallebank

Først kan vi ta en tur til den kalde krigen og spesifikt hemmelige agenter. Man brukte mange ulike måter for å hente ut informasjon fra personer høyt oppe i ulike politiske og byråkratiske organisasjoner, en av disse metodene var rett og slett å skjenke motparten full. Man kan si at russerne har en mer veltrent lever enn de fleste nordmenn iallefall, men det var ikke nok. Russiske forskere arbeidet på piller som kunne binde opp enkelte stoffer i alkohol for å gjøre deres agenter mindre sårbare for de uheldige virkningene. Det viste seg dog at de ble fulle, men med vesentlig mindre skallebank enn uten. Etter jernteppets fall har naturligvis amerikanske selskaper brukt disse resultatene for å lansere flere ulike «kurer» mot fyllesyka, inkludert RU-21 «Secret Soviet hangover cure» og «K.G.B. hangover remedy»

Zyrtec (allergimedisin)

En vanlig myte er at Zyrtec hjelper mot bakrus. Det er faktisk også gjort undersøkelser på dette, og konklusjonen er at man kunne ikke dokumentere noen effekt. Det er dog mulig at enkelte kan få en allergisk reaksjon mot noen stoffer i rødvin og brunt brennevin, hvor Zyrtec eller andre antihistaminer kan hjelpe.

Vann

Vi har alle hørt det – drikk mye vann! Det som er sikkert er at til mer vann du drikker på fest, til mindre alkohol får du i deg, som direkte vil kunne redusere bakrusen. Det er dog lite som tilsier at vann hjelper på kvalme eller hodepine.

«Ikke drikk dagen før dagen derpå!» — William F. Buckley

Sitron i armhula

Dersom du er fra Puerto Rico vil dette ikke høres så sprøtt ut som det gjør for nordmenn. Tanken her er at du gnir en skive med sitron i armhula før du starter kvelden, og dette skal få kroppen til å ikke absorbere negative virkestoffer i alkohol.

Voodoo

Selv om vi tviler på effekten her, liker vi hevntanken som personer fra Haiti har: stikk 13 svarte nåler i korka til flaska som påfører deg smerta. Litt problematisk dersom du er glad i Riesling med skrukork eller lignende, men..

Øl før vin og du blir fin, Vin før  øl blir bare krøll

Et velkjent begrep for nordmenn, men konstituert overlege og rusmiddelekspert Gudrun Høiset er ikke helt enig. «Må du absolutt drikke begge deler, så prøv heller å snu regelen på hodet» uttalte hun til Radio Norge i 2008. Les mer

Frityrstekt kanarifugl

Akkurat denne bør man kanskje ikke fortelle til småunger som har en kanarifugl i bur, og sannsynligvis er fuglen trygg i de fleste norske hus selv om far i huset er en smule bedugget. Romerne mente dog at en fritert kanarifugl hjalp på bakrusen.

Sauelunger

Romerne og grekerne hadde tydeligvis bisarre matvaner, for grekerne mente at en sauelunge og to ugleegg kunne hjelpe på bakrusen.

 

På nettet:

VG: Hjelper noe mot fyllesyke?

NRK Helse: Slik lindrer du bakrusen

TV2 God Morgen Norge: Dette hjelper mot bakrus

Matoppskrift.no: En guide for dagen derpå

eHealthMe: Could Zyrtec cause Hangover?

8 Strange HangoverCures

Mens Health: 11 Ways to Ease a Hangover

Gizmodo: The world’s 19 Weirdest Hangover Cures


About the Author

Er ganske interessert i vin, og har en bryggende (pun intended) interesse for øl. Bruker mye av fritiden på vininteressa, og ca tre-fire uker i året brukes på å besøke ulike produsenter rundtom i verden.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑